Vragen

Waar kan ik me aanmelden voor een kunstcursus of -lezing?

Een kunstcursus of kunstlezing van Kunstoog boek je via de homepage en de activiteitenpagina van de instelling die de cursus of lezing programmeert. Deze instelling regelt ook de betaling en eventueel een verenigingslidmaatschap.
Uitzondering is een rondleiding door museum De Pont in Tilburg. Die kun je rechtstreeks via Kunstoog boeken.

Kan ik kiezen uit elk gewenst kunstthema?

Kunstoog is gespecialiseerd in de Westerse kunst. Dankzij deze focus kan Carla de lat hoog leggen in haar cursussen en lezingen en veel boeiende informatie geven.

Kunst boeit me, maar ik weet er nog weinig van. Kan ik me toch inschrijven?

De lezingen en cursussen van Kunstoog zijn begrijpelijk en toegankelijk. Je bent welkom, ongeacht je achtergrond of kennis van de kunstgeschiedenis. Bovendien is er tijdens de lezing volop gelegenheid om vragen te stellen.

Over welke onderwerpen geef je lezingen?

Je hebt de keuze uit een brede reeks van boeiende thema’s:

 • Klassieke mythologie in de beeldende kunst
  Jupiter als vrouwenverslinder, Venus als toppunt van schoonheid en verleiding. Strijd, spanning en erotiek. ‘Stoute’ kunst als drager van een boodschap. Wie kijkt daar niet graag naar?
 • Verborgen betekenissen in de 17e eeuwse Nederlandse schilderkunst
  Is de ‘Melkmeid’ van Vermeer een bescheiden huiselijke momentopname, gaat het over een burgerlijke deugd als ‘matigheid’ of zit er misschien zelfs een verwijzing naar de liefde in?
 • Het Museumplein in Amsterdam
  Het Rijksmuseum, het Van Goghmuseum en het Stedelijk Museum vormen het culturele hart van Nederland. Ontdek de bijzonderheden van dit plein waar tentoonstellingen worden gegeven van wereldformaat. Duik in de geschiedenis van dit stuk Amsterdam en ontdek wat de musea ons te bieden hebben.
 • Maurits Escher
  Hij laat figuren onmerkbaar van gestalte veranderen. Details komen op en verdwijnen weer. Voor deze lezing is een extra setje ogen geen overbodige luxe!
 • Impressionisme
  Op impressionistische schilderijen schijnt altijd de zon. Kijk naar de wapperende vlaggen aan de ‘Rue de Montorgueil’ van Monet of beleef de Britse Houses of Parliament in de ochtendmist. Stap in een wereld vol dynamiek.
 • Symbolisme
  Dromerig, mysterieus, ongrijpbaar. Dat is de wereld van de symbolisten van eind 19e eeuw. Een tijd vol verandering. Daartegenover stelden zij de schemering, mijmerende vrouwen en levensthema’s die de waan van de dag overstijgen.
 • Roofkunst tijdens de Tweede Wereldoorlog
  De gebeurtenissen rond kunstverzamelaars en hun collecties tijdens te Tweede Wereldoorlog zijn beladen maar ook erg interessant. De Duitse bezetters roofden kunstschatten uit musea, kerken en van (vaak joodse) particulieren. Waar kwam die verzameldrift vandaan, waar ging al die kunst naartoe, en wat gebeurde ermee ná de oorlog?
 • Museum De Pont – Tilburg (vaste collectie inclusief actuele tentoonstellingen)
  Hét museum voor hedendaagse kunst, gevestigd in een voormalige wolspinnerij. Een boeiende vaste collectie en een eigenzinnig tentoonstellingsbeleid. Kom alles aan de weet over ‘De engel van Tilburg’ en ‘het gat van Kapoor’?

Mag ik zelf een verlanglijstje indienen?

Staat jouw thema er niet bij? Neem contact op met Carla van Bree en bespreek het thema van je keuze. Grote kans dat zij zich er met veel plezier in verdiept.

Kunstoog - cursussen - lezingen - rondleidingen - reizen
Kunstoog - cursussen - lezingen - rondleidingen - reizen